İkinci Cins, Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir’ın klasik metni İkinci Cins, toplumdaki kadınların statüsünün bir keşfi ve kadın haklarının tamamen özgürleştirilmesi ve kadınların algılanma, anlaşılma ve takdir edilme biçimlerinde köklü bir dönüşümün benimsenmesi için açık sözlü bir çağrıdır.
Ataerkilliğe boyun eğme
Beauvoir, ataerkilliğin toplumumuzda kendisini kurumsallaştırdığı ve kadınları boyun eğdirme, boyun eğdirme ve boyun eğdirme konumuna zorladığı çok sayıda yolu analiz ediyor. Beauvoir’ın öne sürdüğü gibi, kadınların yaşamları biyolojik determinizm ve ataerki tarafından sürdürülen kısıtlayıcı normların bir bileşimi tarafından kısıtlanmış ve geride tutulmuştur. Kadın haklarının kısıtlanmasını ve gelişimlerinin önündeki engelleri hararetle kınıyor, toplumun kadınların gerçek potansiyelini tanıması ve özgürleştirmesi, onlara büyüme, ilerleme ve gerçek özgürleşmeye ulaşmaları için tam fırsat tanıması gerektiğinde ısrar ediyor.
Tıbbileşmeye Meydan Okuma
Beauvoir, kadınların tıbbileşmesine de karşı çıkıyor ve onları toplumsal normlara uydurma sürecinin çok fazla kadında yanlış beklentiler, nevroz ve hatta delilik yarattığını savunuyor. Bunun her kadını, hatta ve özellikle belirli bir düzeyde maddi rahatlık ve ayrıcalıktan yararlananları tehlikeye attığını savunuyor. Beauvoir, psikolojik ve sosyal determinizmi geri iter ve bunun yerine özgürlüğün önceden belirleme veya uygunlukla değil, bilinçli güç ve iradeyle gelebileceğini ve gelmesi gerektiğini öne sürer.
Kadınlar için eşit haklar
Beauvoir, güçlü ve tutkulu sonucunda kadınlar için gerçek eşitlik vizyonunu ortaya koyuyor. Aşağıdaki ilkelerin benimsenmesini istiyor:
- Kadının tüm insanlığının ve değerinin tanınması,
- Kadınların bireysel haklarına ve yasalar önünde eşit haklara saygı,
- Toplumun kadına dayattığı engellerin kaldırılması,
- Toplumsal cinsiyet rollerinin ve beklentilerinin yeniden tanımlanması,
- Erkeklerin ve kadınların karşılıklı saygı içinde yeniden birleşmesi.
Simone de Beauvoir’ın İkinci Cins’i, kadınları gerçek özgürleşme ve özgürleşmeyi aramaya teşvik eden ve toplumu aynı hedefleri benimsemeye ve bu hedeflere doğru çalışmaya çağıran ilham verici ve etkili bir okumadır.